top of page
Search
  • office57335

O scurta informare

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc astăzi ședinta Grupului de Dialog Social, prezidată de Ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu, având pe ordinea de zi dezbaterea direcțiilor conceptuale de reformare, în contextul reorganizării IPJ Constanța.

Din partea ministerului au fost prezenți Secretarul de Stat - Bogdan Despescu, Inspectorul General al Poliției Române - Matei Benone, directorii Direcțiilor Generale din MAI, membrii noștri de sindicat fiind reprezentați de către Florin Vilnei - președinte Federatia SMART LEX și subsemnatul, președinte executiv al Sindicatului Național DECUS.

Au fost prezentate sumar strategiile de reorganizare, printre care enumerăm: -îmbunătățirea actului managerial

-implementarea conceptului de unică subordonare

- delimitarea responsabilităților manageriale pe cele două componente, operativ și administrativ

- întărirea structurilor de poliție rutieră

- creșterea prezenței polițistului în stradă

- eficientizarea luptei împotriva criminalității organizate, judiciare și economico-financiare

- întărirea capabilităților de negociere în situații de criză, etc.

Conștienți de faptul că întărirea structurilor de poliție rutieră și de ordine publică implică reducerea deficitului de personal, personal am solicitat conducerii MAI informații suplimentare despre modul cum se va realiza acest deziderat, răspunsul venind din partea Secretarului de Stat Bogdan Despescu: în primul rând din promoția elevilor școlilor de poliție din noiembrie 2023 vor fi repartizați un nr. de 150 de agenți la IPJ Constanța, urmând ca la începutul anului 2024 să fie organizat un concurs de încadrare din sursă externă, polițiști care se dorește să fie ulterior școlarizați în cel mai scurt timp astfel încât să fie pregătiți pentru a acționa în operativ la începutul sezonului estival.

Măsurile de reorganizare și eficientizare a activității IPJ Constanța fac parte dintr-un proiect pilot, care în funcție de rezultate va fi adaptat, îmbunătățit și ulterior implementat la nivel național.

Am adus în discuție și probleme generale legate de salarizare, logistică, resursă umană, ministrul Predoiu arătând un real interes (din punctul nostru de vedere) pentru soluționarea deficiențelor semnalate, luându-și angajamentul că astfel de întâlniri de dialog social vor avea loc mai des, pentru a fi ancorat în problematica semnalată și pentru a dispune măsuri proactive de îmbunătățire a condițiilor de muncă ale angaților M.A.I.

Am solicitat ca următoarea întrevedere să aibă pe ordinea de zi modul concret în care măsurile cuprinse în planul legislativ fiscal-bugetar de austeritate vor afecta personalul MAI, întâlnire care va avea loc în viitorul apropiat.

Apreciez viziunea pragmatică cu care ministrul Predoiu intenționează reformarea întregului sistem de apărare și ordine publică și îl vom sprijini prin transmiterea “la cald” a problemelor reale cu care ne confruntăm.


6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page